Apar primele semne ale crizei economice? Ce se întâmplă, de fapt, în SUA

de: Mădălina Bahrim
11 11. 2021

În 2008, la precedenta mare criză economică, seismul a pornit din Statele Unite ale Americii. Astăzi, când mulți economiști se așteaptă la un scenariu similar, tot ceea ce se întâmplă peste Ocean este de mare interes. Din nefericire, semnele care vin de acolo nu sunt deloc optimiste.

Statele Unite ale Americii traversează o perioadă dificilă din punct de vedere economic. Potrivit celor mai recente date furnizate de analiștii de peste Ocean, rata inflației tocmai a atins cel mai înalt nivel din ultimii 31 de ani

Situația din SUA stârnește îngrijorare

Conform statisticilor, prețurile de consum din Statele Unite sunt pe val. Un astfel de nivel al ratei inflației nu a mai fost atins din 1990, iar experții estimează că acesta nu este linia de finish a evoluției prețurilor, fiind așteptate noi valuri de scumpiri, în perioada următoare.

Concret, în octombrie 2021, indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut cu 0,9%, după o expansiune de 0,4% în septembrie. Comparativ cu octombrie 2020, indicele preţurilor de consum a urcat cu 6,2%, cel mai semnificativ avans din noiembrie 1990.

Tot în luna octombrie, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat cu 0,6% faţă de septembrie şi cu 4,6% faţă de octombrie 2020.

Ce se întâmplă în România

Și Banca Națională a României a furnizat, recent, noi date despre evoluția inflației.

BNR se așteaptă ca trendul inflaționist să dureze cel puțin până la jumătatea anului 2022.

„În şedinţa de astăzi, Consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, ediţia noiembrie 2021, document ce încorporează cele mai recente date şi informaţii disponibile. Prognoza actualizată evidenţiază o semnificativă înrăutăţire suplimentară a perspectivei inflaţiei pe aproape întregul orizont de prognoză, sub impactul puternic al şocurilor pe partea ofertei, în condiţiile în care traiectoria prognozată a dinamicii ei anuale a fost din nou revizuită considerabil în sens ascendent, mai cu seamă pe termen scurt.

Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să-şi prelungească trendul pronunţat crescător până spre mijlocul anului viitor, implicit să urce mai mult deasupra intervalului ţintei şi peste valorile previzionate anterior, în principal ca efect al majorărilor ample anticipate a fi consemnate de preţurile produselor energetice în trimestrele IV 2021 şi I 2022, în contextul ascensiunii abrupte a cotaţiilor internaţionale.

Ulterior, ea va cunoaşte însă o ajustare descrescătoare relativ alertă, revenind în trimestrul III 2023 în interiorul intervalului ţintei, pe fondul unor ample efecte de bază, precum şi în condiţiile creşterii probabil mult mai lente a excedentului de cerere agregată, pe o traiectorie sensibil mai joasă decât cea prognozată în august”, se spune în comunicatul privind Hotărârile CA al BNR.